Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 09:42

Καπνοί και καύσωνας "πνίγουν" την Αττική - Μεγάλο πρόβλημα σε Άνω Λιόσια, Μενίδι

Πεύκη, Αχαρνές και Άνω Λιόσια είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά τη μόλυνση του αέρα από το νέφος καπνού που προκάλεσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Την ώρα που η φωτιά στη Βαρυμπόμπη παρουσιάζει διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, μετά το ξέσπασμά της το μεσημέρι της Τρίτης (03/08), η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, καθώς το νέφος καπνού που έχει «σκεπάσει» την Αττική εγείρει κινδύνους για την υγεία.

Ο Νικόλαος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), συνέστησε στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να παραμείνουν στο σπίτι τους, προειδοποιώντας για τον συνδυασμό που δημιουργούν οι ακραίες θερμοκρασίες λόγω του καύσωνα και η ρύπανση του αέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «ό,τι χειρότερο».

Νωρίτερα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κάλεσε τους πολίτες σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να κρατήσουν «ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες».

Ο κ. Μιχαλόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τη μόλυνση του αέρα που έχουν προκαλέσει οι πυκνοί καπνοί που «πνίγουν» την Αττική, σημείωσε ότι τα επιβλαβή σωματίδια διαμορφώνονταν, νωρίτερα, 15 - 20 φορές υψηλότερα, σε σύγκριση με τα επίπεδα που επικρατούν τέτοια εποχή υπό κανονικές συνθήκες.

Πλέον, η εικόνα είναι καλύτερη, όπως είπε ο ίδιος, ενώ σε σχέση με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, παρέπεμψε κυρίως στα βόρεια προάστια, αναφέροντας ως παραδείγματα το Μαρούσι, την Πεύκη, αλλά και τις Αχαρνές.

Λεπτομερή ενημέρωση παρείχε, άλλωστε, και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τονίζοντας ότι τα επίπεδα των συγκεντρώσεων παραμένουν αυξημένα στον βόρειο τομέα του Λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι στον κεντρικό τομέα παρατηρείται επίσης πολύ μεγάλη αύξηση.

Όπως προκύπτει, εν τω μεταξύ, από την πλατφόρμα της Εθνικής Υποδομής PANACEA, «πολύ κακή» παραμένει η κατάσταση στην Πεύκη και στις περιοχές των Αχαρνών και των Άνω Λιοσίων.

Την ίδια στιγμή, «κακή» κρίνεται η εικόνα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Ίλιον, το Χαϊδάρι, το Χαλάνδρι και το κέντρο της Αθήνας.

Καλύτερη είναι η εικόνα στα νότια προάστια.

 

helen

Haroon

Haroon

Τελευταία Νέα