Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 09:39

Χασιά 14/9/1944 - Ημέρα Μνήμης για τις εκτελέσεις αμάχων από τους συνεργάτες των Γερμανών

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944, 18 άμαχοι Χασιώτες και Λιοσιώτες, έπεσαν θύματα από συνεργάτες των Γερμανών.

Η εκτέλεσή τους ήταν στα πλαίσια αντιποίνων για επιχείρηση ανταρτών κατά γερμανικού στρατιωτικού οχήματος στην είσοδο του χωριού, στις 23 Αυγούστου 1944, στην οποία σκοτώθηκαν από χειροβομβίδα τρεις Γερμανοί. Η επίθεση έγινε στην περιοχή «πέτρα συμπεθέρας» και διεσώθη ο τέταρτος από αυτούς, που έδωσε την πληροφορία της επίθεσης στους ανωτέρους του.

Στα πλαίσια των αντιποίνων είχε γίνει στις 23 Αυγούστου επίθεση των Γερμανών στη Χασιά με πολυβόλα, με αποτέλεσμα να καεί ολόκληρο το χωριό. Οι γερμανοτσολιάδες αφιονισμένοι φωνάζουν «φωτιά και τσεκούρι, γάτα να μην αφήσετε».

Ακολούθησε η δεύτερη επιχείρηση αντιποίνων στις 14 Σεπτέμβρη. Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι ενώ οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει το πλήθος για να προβούν στην εκτέλεση, πληροφορήθηκαν τις δυσμενείς γι’ αυτούς εξελίξεις στον πόλεμο και αποχώρησαν.  Διψασμένοι όμως για αίμα, ντόπιοι συνεργάτες των Γερμανών, προχώρησαν στις εκτελέσεις.

Πάντως και λίγο νωρίτερα, στις 26 Ιούλη του 1944 τρεις Χασιώτες, ο 27χρονος Γεώργιος Κυριάκος, ο 19χρονος Γιάννης Σερέπας και ο 32χρονος Κωνσταντίνος Πλαβούκος συνελήφθησαν μαζί με επτά κατοίκους του Μενιδίου όταν δούλευαν στα κάρβουνα. Μεταφέρθηκαν στο Κατσιμίδι και βασανίστηκαν για να υποδείξουν τις θέσεις των ανταρτών της Πάρνηθας. Οι Γερμανοί δεν τους πήραν κουβέντα και τελικά τους εκτέλεσαν, ενώ πέταξαν τα πτώματά τους στο ρέμα του Χαράθρου. Ακολούθως ανατίναξαν βράχους στο ίδιο σημείο για να σκεπάσουν το έγκλημά τους.

Το μνημείο των πεσόντων, στη Λεωφόρο Φυλής, θυμίζει άλλη μία τραγωδία που υπέστη η χώρα μας στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ο Δήμος Φυλής με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης δεν αφήνει τη θυσία να ξεχαστεί. Kάθε χρόνο το τρισάγιο γίνεται ανήμερα της θλιβερής επετείου.

helen

Haroon

Haroon

Τελευταία Νέα