Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 15:34

102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής από τον Σύλλογο Ποντίων Φυλής η “Τραπεζούντα”

Σε μια λιτή  τελετή που περίσσεψε η συγκίνηση και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής “η Τραπεζούντα” τίμησε τα 102 χρόνια από τη  γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το απόγευμα της θλιβερής επετείου, την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, παρόντος του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού και μπροστά από το Μνημείο των θυμάτων της γενοκτονίας,  τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης.

Το μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές των αδελφών Ποντίων τέλεσαν ο Επίσκοπος Ρωγών και Κτήτορας της Μονής της Παναγίας Κανάλας Άνω Λιοσίων Θεοφιλέστατος Δωρόθεος και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Συμεών Αδάκτυλος.

Όπως και πέρσι, ο πατέρας Δωρόθεος προκάλεσε ρίγη συγκίνησης όταν εξομολογήθηκε στους λιγοστούς παρευρισκόμενους λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ότι και ο πατέρας του υπήρξε ένας από τους μάρτυρες  της γενοκτονίας, με αποτέλεσμα αυτές οι μέρες να γεμίζουν την ψυχή του, θλίψη και περισυλλογή.

 Ο Επίσκοπος Δωρόθεος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού,  για το έργο του και τη δημιουργία του εμβληματικού Μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας  στον προαύλιο χώρο του  Συλλόγου,  ικανοποιώντας έτσι ένα διαχρονικό αίτημα.   Ο Θεοφιλέστατος έδωσε τα εύσημα και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Παπαδόπουλο, για το πολύτιμο έργο του.

Παρόντες στην τελετή ήταν  επίσης, ο Πρόεδρος Αθλητισμού – Πολιτισμού Γιώργος Μαυροειδής, οι Αντιδήμαρχος Βασίλης Γεωργιάδης  οι Αναπληρωτές Δήμαρχοι  Γιώργος Ραφτέλης και Γιώργος Σονίδης, ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Γιάννης Λιάκος , γνωστά στελέχη του Ποντιακού χώρου ανάμεσα στα οποία και ο Νίκος Σοπίδης και μέλη του Συλλόγου. Φιλόξενος οικοδεσπότης της εκδήλωσης υπήρξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Παπαδόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τα δραστήρια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η σεμνή θρησκευτική τελετή κορυφώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας το οποίο πλαισίωσαν και κόσμησαν με την παρουσία τους, παιδιά του χορευτικού τμήματος,  ντυμένα με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Στεφάνια κατέθεσαν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φυλής “η Τραπεζούντα” Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και δρόμος

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, δέντρο και δρόμος

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και δρόμος

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

 

helen

Haroon

Haroon

Τελευταία Νέα